22 Haziran 2007

Fikir Hırsızlığı, İş Ahlakı...

Gerek iş hayatında gerekse de günlük hayatta insanın sosyal bir varlık olmasından ötürü çoğu zaman aklındakileri diğer insanlarla paylaşma isteği yadsınamaz bir gerçek. "Bilgi paylaştıkça büyür" felsefesinin aşikar bir gerçek olduğu günümüzde, fikirlerimi yakın çevremdekilerle paylaşmak, onlara bilgi aktarmak yada onlardan bilgi almak hoşuma gidiyor. Çünkü problemin göremediğiniz bir kısmına ışık tutulması yada sizin tutmanız sonucunda çözüme kavuşturulması yada çözüme yaklaşılacak adımlara sebebiyet verilmesi insanda hoş duygular uyandırıyor.

Yaklaşık 1o senelik iş hayatımda da çoğu zaman bu şekilde davranmışımdır. Ama şöyle bir geriye baktığımda nedense ortaya attığım fikirlerin bir kısmını bazı kişiler kendilerine mal etmiş, bazılarıda bu fikirlerin çıkış noktasındaki insan kabul edildiğinde ağızlarını açıpta "Aslında bu fikir benim değil Koray Hoca ya aitti" dememişlerdir. Zaman zaman da bilgilerimi paylaşıp aktardığım kişiler, ben onlara iş fırsatları paslarken onlar ise benim öğrettiklerimle benim olabilecek işleri benden almaya çalışmışlardır. Mesela

Bu durumlardan bazılarına örnek vermek gerekirse; "Moddle", "Help Desk" ve "Blog" aklıma hemen gelen ve bende üzüntü oluşturmuş yakın zamandaki örneklerden. Aslında bu örnekleri verdiğimde şayet bu girdiyi okurlarsa, bir an için düşünüp hak verip vermeyeceklerini bilmiyorum. Ama başkalarının "fikirlerimi çalmasından" artık sıkıldım.

Ne yapmam gerek? Azımdan her çıkan fikir için patent mi almalıyım. Belki özel bir şirkette çalışsam bu mantıklı olabilir. Ama bir kamu kurumunda pek sanmam.

Üç kişi ile başladığım "Bilgi İşlem" olgusunda kimseye bu şekilde davranmadım. En kötüsüde bu şekilde davranmadığım bu kişilerin ise benim fikirlerimin üzerine oturması ve sahiplenmesi "iş ahlakına" ne kadar sığar, bunun cevabını onların vicdanlarına bırakıyorum.

Ama, bugünden sonra dikkat etmelerinde fayda var. Çünkü, ben artık eski ben değilim. Bazılarının kişisel egolarını tatmin edişini seyredip yada alet olup sonunda eli boş kalmayacağım. (Anahtar kelime:Laptop).

Bu yazımdan sonra kim dost kim değil, kimin bir etik vizyonu var kimin yok iyi tespit edecek ve ona göre dans edeceğim. Ayağımızı denk alalım.

Not: Bundan sonraki sözlü yada yazılı fikirlerimin tüm hakları ve sorumluluğu bana aittir. Fikirlerimin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

2 yorum:

YoLgeZeR dedi ki...

Hocam yazmış olduklarınızı yeni gördüm ve gerçekten üzüldüm. Vermiş olduğunuz örneklerden alınması gereken kişi benim sanırım (hiç yoktan moodle ve blog konusunda öyle görünüyor, help desk konusuda sanırım volkan hocayla ilgili), ama anlayamadığım şey bunların hiçbirini ben sahiplenmedim ve hatta şunuda rahatlıkla söyleyebilirimki blog konusunda sizinle birlikte çalıştım ve bunuda hiç saklamadım.

Moodle konusuna gelince diyecek hiç bir şey bulamıyorum sadece üzülüyorum, bunu ben buldum yada siz buldunuz gibi bir tartışmaya girmek bile gerçekten üzücü, ama moodle'ı ilk olarak kurslar için bir iki sene önce denediğimi ve oradan kalma bir fikrim olduğunu gayet iyi hatırlıyorum (Bu konuda Volkan,Esin ve Hamit sanırım bunu hatırlayacaklardır) ve uzaktan eğitim için sorduklarında da ilk aklıma gelen bu oldu ki rektör hocanın toplantısındada bunu belirttiğimi hatırlıyorum.

Bu düşüncelerinizi burada paylaştığınız gibi yüz yüze paylaşmanızıda isterdim belki bu şekilde daha az kırıcı olurdu.

KoRaY dedi ki...

Amacım sen yaptın ben yaptım çekişmesi olsaydı, bu konuyu başka platformlarda dile getirip belkide "birileri" gibi kendime avantaj sağlamaya çalışırdım. Bunu yapmadığımı ve yapamayacağımı biliyorsun. Ama benim burada belirttiğim sıkıntım, insanların ayağa kalkıp "Bu benim değil falancanın fikriydi" demeleri.

Bu yazıdan dolayı kırılmanı yada gücenmenei gerektirecek bir nokta yok bence. Benim amacım bu değildi.

Moddle konusunda da fikrin senden çıktığına inanıyorsan, haklısındır ne diyeyim.

Yorumunun son paragrafını ise zaten dikkate almadım. Şayet sende benim bu tarz düşüncelere sahip yada bu tür yapıda olan birisi olduğumu düşünüyorsan diyecek fazla birşey yok sanırım.