18 Nisan 2007

Pardus'a Elveda, Honeypot, Centos 5...

Yaklaşık 4 ay kullandığım ve kullanmaktan zevk aldığım Pardus 2007 ye bu hafta veda ettim. Milattan kalma bir Hp nx9010 üzerinde 256 mb. ram de Kde çalıştırmak çılgıncada olsa "Ulusal" kimliğine sahip Pardus'u silip yerine Centos 5 i yükledim. Bu kararımda duygusal sebepler var diyebilirim. Aslında kurulumu, kullanımı, entegrasyonu ve konfigürasyonu oldukça kolay olan ve son kullanıcı için büyük kolaylıkları olan Pardus, yıllar önce de lanse edilen türkçe linux işletim sistemi "Turkuaz" ve daha sonra da hemen hemen aynı sıfata bürünen "Gelecek" ten oldukça üstün görünüyor. Linux ile tanışmak isteyen bir çok kişiye tavsiye etmiş ve hatta özel bir şirkette kullanılmasına yardımcı olmuştum. Umarım sonu önceki dedeleri gibi olmaz.

İşin aslı birkaç haftadır "Gezegen" de dönen ve artık dayanılmaz bir hal alan "Pardusçular vs. LKDciler" atışma ve kavgalarının yüzünden Pardus u terkettim. Türkiye de herbiri (şahsen çoğuyla tanışmasam da) açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Linux da birer değer (yazılımcı, sistem yöneticisi, akademisyen, vb.) olan kişiler "Türklüğe" has bir şekilde birbirleri ile atışması sonun başlangını hazırladı. Neyse fazla uzatıp irdelemeden ve iğreti hale getirmeden sözün kısası, tam bilişim sektöründe uluslararası bir konuma yerleşeceğiz ümidini taşırken yine birbirimizle uğraşmaktan zaferi yenilgiye dönüştüreceğiz kanısı bende hasıl oldu.

Hayır! Ben yine de bana Linux işletimi ile tanışmak isteyen kişilere Pardus u önereceğim. Umarım katkısı olan kişiler hazımsızlıklarını hemen bir soda yada maden suyu ile giderip zafere doğru koşarlar. Ümit ederim ki, bir gün bende burada ne kadar yanıldığımı yazarım.

AB2007 de Murat SOYSAL'ın güzel sunumundan sonra dikkatimi çeken "Honeypot" konusuna daldım. ULAK-CSIRT çalışma guruplarından biri olan Bal Küpü Tuzağı (Honeypot) ve Kara Delik (Black Hole) Çalışma Grubu na dahil oldum. Nisan ayının başında da Gökova daki çalıştay da "Honeyd Kurulumu" adlı sunuyu verdim. Bu konuyla ilgili detaylı bilgileri önümüzdeki günlerde ayrı bir girdi de anlatacağım.




REHEL 5 in çıkışından sonra dört gözle beklediğim Centos 5, 12-Nisan da duyuruldu. Ve tabi ki hemen komutamdaki tüm makinalarda yerini almaya başladı. Ayrıntılar yakında.

6 yorum:

Necdet Yücel dedi ki...

internet küçük :) insan insanı kolay buluyor.

Gökovada size söz verdiğim pisi paketleri hazır:

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/libunwind/libunwind-0.99_alpha1-1.pisi

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/libdnet/libdnet-1.11-1.pisi

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/libdnsres/libdnsres-0.1a-1.pisi

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/honeyd/honeyd-1.5b-1.pisi

Sizin söz verdiğiniz honeyd belgesi de hazırdır umarım. Görüşmek üzere

Necdet Yücel dedi ki...

Az kalsın arpd'yi unutuyordum:

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/arpd/arpd-0.2-1.pisi

Paketleri yapan benim öğrencim; Cem Sönmez.

Necdet Yücel dedi ki...

Bunlarda diğer paketler:

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/libstree/libstree-0.4.2-1.pisi

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/honeycomb/honeycomb-0.7-1.pisi

http://members.comu.edu.tr/nyucel/pisi/nttlscan/nttlscan-0.1-1.pisi

KoRaY dedi ki...

Hocam paketleri aldım. En kısa zamanda belgeyi yayınlayacağım. İlginiz için teşekkür ederim.

Necdet Yücel dedi ki...

Paketleri hazırlayan arkadaş konuyla doğrudan ilgilenmediğinden değişiklik yapması gereken yerler varsa bildirirseniz başkaları için de iyi bir iş yapmış oluruz.

Görüşmek üzere

Murat Soysal dedi ki...

Necdet Hocam hızır gibisiniz her yere yetişiyorsunuz.

Korayın bahsettiği tartışmalardan çok haberdar değilim ancak açık kaynak kod ve Türkçe Bilişim konusunda bu kadar çabalarken bize en büyük darbeyi kısır çekişmelerin vuracağını düşünüyorum.

Pardusun geleceği konusundaki iyi dileklerine katılmamak mümkün değil. Balküpünü boş bıraktık ben de haftasonu tekrar bala bulanacağım:)